АНАЛІТИЧНИЙ
ОГЛЯД
галузеві проблеми, події, заходи
Ємцев В. Економічне регулювання конкурентоспроможності підприємств
Анотація. Розглянуто стан інноваційної
діяльності на підприємствах харчової промисловості Україні під час світової
економічної кризи. Визначені шляхи покращення конкурентоспроможності
підприємства, як центральної ланки у взаємозв’язку категорій ланцюжка «продукт
- підприємство - регіон - галузь – економіка країни» в сучасних умовах.
Ключові слова: інноваційна діяльність,
конкурентоспроможність підприємства, фінансова підтримка держави, результати.
Abstract. The state of innovative activity on Ukrainian
food industry enterprises during the world economic crisis are enlighten in the
article. The main ways of enterprise’s competitiveness improvement are defined
as a main link of categories interconnection in the chain
"product-enterprise-region-branch-economy of the country” of the time.
Key
words: innovative
activity, competitiveness of the enterprise, financial support from the
country, results.
Баль-Прилипко Л.,
Леонова Б. Інноваційне сприяння розвитку підприємств
Анотація. Викладено результати аналізу
існуючих підходів до формулювання суті понять "інноваційна економіка” та
"інноваційна діяльність”; наведено алгоритм переходу України на даний тип
економіки та показано шляхи запровадження інноваційної діяльності на
підприємствах.
Ключові слова: інновації, підприємства,
економічна ефективність, інноваційна діяльність, стратегія, конкурентоспроможність.
Abstract. The
article analyzes the approaches to the formulation of substantive notions of
"innovation economy" and "innovation activities", the
algorithm of Ukraine's transition to this type of economy, and shown how the
introduction of innovative activities in enterprises
Key
words: innovations,
enterprises, economic efficiency, innovation activities, strategy,
competitiveness.
НАУКОВЦІ
– ПЕРЕРОБНИКАМ
техніка і технології
Баль-Прилипко Л. Дослідницькі здобутки треба
впроваджувати вчасно
Гужвинська С. Захисне
середовище для ліофілізації молочнокислих бактерій
Анотація. Вивчено застосування захисних
середовищ для ліофільного висушування молочнокислих бактерій, які забезпечують
збереження основних біологічних властивостей мікроорганізмів. Максимальну кількість
життєздатних клітин після ліофілізації реєстрували для штаму Lactobacillus
рlantarum № 7 (96%) та Bifidobacterium adolescentis № 17 (97 %) у захисному
середовищі з 10 % сахарози, 1% желатози та 3% аеросилу.
Abstract.
The article
presents data on the use of a protective environment for freeze dried lactic
acid bacteria, which ensures the safety of the majo biological properties of
bacteria. The maximum number of viable cells after lyophilization were recorded
for strains of Lactobacillus rlantarum 7 (96%) and strains of Bifidobacterium
adolescentis 17 (97%) with the use of protective medium supplemented with 10%
sucrose, 1% 3% zhelatozy that aerosila
Лебська Т. , Абибуллаєв
Е., Козлова С. Властивості рибного фаршу при доданні кальмару
Анотація. Вивчено зміни
структурно-механічних властивостей фаршу з товстолобика при включенні до нього
м’яса кальмару. Наведені дані експериментальних досліджень щодо глибини
занурення індентора в фарш, його щільності та відносної сили пенетрації.
Виведена залежність сенсорної оцінки консистенції фаршу від відносної сили
пенетрації.
Ключові слова: структурно-механічні
властивості, консистенція, м’ясо кальмару, метод гравітаційної пенетрації,
індентор, сила пенетрації.
Annotation. The changes of
structural-mechanical properties of stuffing from fresh water fish with adding
meat of squid are studied. The resultes of experimental researches in relation
to the depth of immersion indenter in stuffing, its density and relative
penetration force. The results of experimental researches are given. Dependence
of sensory estimation of stuffing consistency is shown out depending on
relative penetration force.
Лозова Т. , Ковальчук Х.
Поліпшують
вміст, підвищують поживність
Богомолова В., Виннов А.
Производство
рыбных консервов в томатном соусе
Аннотация. Исследованы изменения
реологических и органолептических характеристик различных модельных систем
гидроколлоидов после стерилизации и хранения. Рассмотрены методы внесения
гидроколлоидов в томатный соус при производстве рыбных консервов.
Ключевые слова: камедь гуара, камедь
ксантана, каппа-каррагенан, Na КМ.
СИРОВИНА
забезпечення та використання
Сичов М., Слободянюк Н. Жирнокислотни
й склад перепелиних яєць
Штонда О. Ріпакова
олія у маринадах для м’ясних напівфабрикатів
Анотація. Розроблено рецептури маринадів
на основі рослинних олій та технології нових видів натуральних м’ясних
маринованих напівфабрикатів.
Ключові слова: рослинні олії, натуральні
прянощі, спеції, кислоти, екстракти, бальзамічний оцет, м’ясо, напівфабрикати.
Abstract. Compounding of marinades is
developed on the basis of vegetable butters and technology of new types of the
natural meat pickled ready-to-cook foods.
ЯКІСТЬ
оцінка, рекомендації
…Из-за молочного фальсификата
ЗАКОНОДАВЧИЙ
ВСЕОБУЧ
регламенти, стандарти, нормативи
Рідей Н. , Строкаль В. Нормативні
засади еколого-агрохімічної паспортизації ґрунтів
Анотація. Проаналізовано законодавчу базу
для проведення еколого-агрохімічної паспортизації земель. Наведено
організаційну схему технічного комітету ISO/ТК «Якість ґрунту». Представлена
структура технічних комітетів стандартизації України в галузі паспортизації
земель.
Ключові слова: нормативно-правове
забезпечення, стандарти, якість ґрунту, паспорт ґрунту, еколого-агрохімічна
паспортизація.
Abstract. Analyzed the legal and
regulatory framework for environmental and agrochemical certification of land.
The analysis of the organizational structure of the technical committee ISO/TC
soil quality. The framework of the technical committees of standardization of
Ukraine in the field of certification of lands.
Key words: regulatory and legal
framework, standards, quality of soil, soil passport, ecological and
agrochemical certification.
КОНСПЕКТ
СПОЖИВАЧА
поради, резюме
Полезные продукты могут быть вредными
ТРИБУНА
дискусії, прогнози
Товаровиробникам допоможуть науковці
|