АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД
галузеві проблеми, події, заходи
Баль-Прилипко Л. Моніторинг ринку ковбасних
виробів України та безпечності продукції
Анотація. Проведено аналітичний
моніторинг ринку ковбасних виробів України,розглянуто питання безпечності
вітчизняної ковбасної продукції; викладено рекомендації та стратегію розвитку
для м’ясопереробних підприємств.
Ключові слова: виробництво
м’ясопродуктів,аналітичні дослідження,безпечність,фінансова підтримка держави.
Abstract. Article covers an analytical
investigation of the market sausages of Ukraine, the question of national
safety sausage products, the recommendation and strategy development for meat
processing enterprise.
Key words: meat processing, analytical
investigations, safety, enterprises, financial support from the country.
Ємцев В. Конкурентоспроможність
молокопереробних підприємств України
Анотація. Розглянуто теоретичні і
практичні аспекти формування конкурентоспроможності підприємств молочної
галузі, розроблено пропозиції щодо розв’язання економічних проблем,
існуючих у роботі підприємств, які беруть участь у формуванні вартості молока і
молочної продукції.
Ключові слова: молочна галузь,
конкурентоспроможність, сировинна база, економічні відносини, продовольча
безпека.
Abstract. Theoretical and practical
aspects of functioning and formation of competitiveness of milk industry are considered
in the article, as well as proposals to economical problems solving that lead
to milk price and its products and exists in operating activity of enterprises
are found.
Key words: milk industry,
competitiveness, raw materials, economic relations, product security.
ЯКІСТЬ
оцінка, рекомендації
Давидов Є., Бурлака В. Санітарна якість та безпека
свинини при використанні природних детергентів
Анотація. У роботі розкривається питання
ефективності використання природних детергентів (алунітового, каолінового
борошна та їх суміші) у годівлі підсвинків на якісні санітарно-гігієнічні
показники м’яса та бульйону з нього.
Ключові слова:свинина, якість,
безпечність, детергенти, дослідження.
Abstract. The paper reveals the
effectiveness of using natural detergents (alunitovoho, kaolin flour and
mixtures thereof) in feeding of pigs and impact on quality hygiene performance
of meat and broth .
Key words: pork, quality, safety,
detergents, research.
НАУКОВЦІ – ПЕРЕРОБНИКАМ
техніка і технології
Виннов А. Вязкость рыбных субстратов
и интенсивность ферментативного гидролиза
Аннотация. Выдвинуто и экспериментально подтверждено
предположение о возможности интенсификации процесса ферментативного гидролиза белков
рыбных субстратов естественной влажности в результате регулирования их эффективной
вязкости.
Ключевые слова: ферментативный гидролиз, диффузионно
- контролируемая реакция, константа скорости реакции, коэффициент диффузии,
Pronase E.
Abstract. Existing and experimentally
confirmed the assumption about the possibility of intensifying the process of
enzymatic hydrolysis of protein substrates of fish as a result of natural
moisture regulation of the effective viscosity.
Key words: enzymatic hydrolysis,
diffusion - controlled reaction rate constant, diffusion coefficient, Pronase
E.
Згурський А., Поліщук
Г., Згурська Т. Для збереження біологічної цінності молочно-овочевого морозива
Анотація. Вивчено вплив технологічних параметрів
виробництва та умов зберігання на біологічну цінність молочно-овочевого морозива.
Встановлено рекомендовані режими термо-механічного оброблення сумішей для виробництва
морозива, що активізують пектинові речовини та забезпечать збереження β-каротину в готовому
продукті.
Ключові слова: овочева сировина, пектинові
речовини, β-каротин,
молочно-овочеве морозиво
Abstract. The operating and storage
conditions influence on milk-vegetable ice-cream biological value has been
studied. The recommended termomechenical ice-cream mix treatments have been
established in order to stimulate pectin’s activity and maintain the greatest
possible beta-carotene amount in ice-cream.
Key words: vegetable raw materials
pumpkin, pectin's substances, beta-carotene, milk-vegetable ice-cream.
Грек о., Тимчук А. Кріоскопічна температура
сумішей на основі сиру кисломолочного
Анотація. У статті наведено результати вимірювань
кріоскопічних температур сумішей на основі сиру кисломолочного з рослинними інгредієнтами.
Одержані дані доцільно використовувати для уточнення режимів низькотемпературної
обробки та розрахунків кількості вимороженої вологи при визначеній температурі.
Ключові слова: кріоскопічна температура, суміші
на основі сиру кисломолочного з рослинними інгредієнтами, заморожування, виморожена
волога, борошно рисове та борошно рисове екструзійне.
Abstract.In the article the results of
measurings of cryoscopic temperatures of mixtures are resulted on the basis of
cheese soul-milk with vegetable ingredients. Information is got it is expedient
to use for clarification of the modes of low temperature treatment and calculations
of amount of freezing out moisture at a certain temperature
Key words: cryoscopic temperature,
mixtures on the basis of cheese soul-milk with vegetable ingredients, freezings,
freezing out moisture, a flour is rice and flour rice ekstruziyne.
Григоренко С., Попова
В., Боровикова Н., Фефелов А. Подготовка спирта для ликеро-водочных производств
Аннотация. В статье представлены результаты
разработки способов подготовки спиртав технологической цепи производства водки и
исследований эффективности предварительной подготовки спирта для повышение качества
конечного продукта.
Ключевые слова: технология. спирт, ликеро-водочное
производство, магнитное поле, окислительные процессы, качество.
Abstract. The results of developing
methods for the preparation of alcohol in the technological chain of production
of vodka and research the effectiveness of pretreatment alcohol to improve the
quality of the final product.
Key words. Technology,alcohol, alcoholic
beverage production, the magnetic field, oxidative processes and quality.
Романчук І., Кострицька
О. УВТ-обробка
у технології кисломолочного сиру
Анотація. Запропоновано використання УВТ-оброблення
молока у виробництві м’якого кисломолочного сиру для подовження строків придатності
кінцевого продукту.
Ключові слова. УВТ-оброблення,молоко,кисломолочний
сир.удосконалення технології.
Abstract. Proposed use of UHT processing
of milk in the production of soft cottage cheese to extend expiry date of the
final product.
Key words. UHT processing of milk, curd,
improving technology.
Лебська Т., Ткаченко Т.,
Вовк В. Комплексна
переробка прісноводних риб
Анотація. Сучасні технології комплексної переробки
рибної сировини дозволяють виготовляти харчову продукцію та ефективні харчові добавки
лікувально-профілактичної дії. На прикладі товстолобика показана можливість використовувати
кісткові, покривні та хрящові тканини риби для виготовлення харчових добавок
Ключові слова: рибна сировина, комплексна
переробка, харчові добавки,інноваційні технології.
Abstract. Modern technologies of complex
processing of raw fish can produce food and nutritional supplements effective
treatment and preventive action.The example shows the carp to use bone, and
cartilage tissue cover for fish production and food additives.
Key words: fish raw, complex processing,
food additives, innovative technology.
Катаева С. Применение добавок в
производстве пищевых продуктов
ЗАКОНОДАВЧИЙ ВСЕОБУЧ
регламенти, стандарти, нормативи
Прокоф’єв В., СЛИВА Ю. Система простежуваності в
харчовому ланцюзі
Голінка І. Міжнародна модель життєвого циклу стандартів