АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД
галузеві проблеми, події, заходи
Ємцев В. Рівень
конкурентоспроможності цукробурякового комплексу України
Анотація. Розглянуто проблеми функціонування цукробурякового
комплексу України та сучасного рівня конкурентоспроможності підприємств галузі.
Визначено можливі шляхи підвищення ефективності діяльності та рівня
конкурентоспроможності підприємств цукрової галузі.
Ключові слова: цукор, цукробуряковий комплекс, ефективність діяльності,
конкурентоспроможність підприємств цукрової промисловості.
Annotation. The problems of beet-sugar complex functioning in Ukraine
together with up- to-date level of the complex's enterprises competitiveness
are considered in this article. Possible ways of improving the effectiveness of
work and competitiveness level are suggested.
Key words: sugar, beet-sugar complex, effectiveness of work,
competitiveness of the enterprises, sugar industry.
Михнева Е.,
Лебская Т. Рынок рыбы, морепродуктов в Украине и перерспективы его развития
Аннотация. Рассматриваются вопросы состояния и перспективы развития
рынка рыбы и морепродуктов в Украине.
Abstract. The issues of state and prospects of fish and seafood
market in Ukraine.
НАУКОВЦІ – ПЕРЕРОБНИКАМ
техніка і технології
Баль-Прилипко
Л., Гармаш О., Леонова Б. Інноваційні технологічні рішення при
виробництві варених ковбас
Анотація. Проаналізовано перспективи покращення якості варених ковбас
з використанням інноваційних рішень, представлено результати комплексних
технологічних характеристик ковбасних модельних фаршів.
Ключові слова: якість, безпечність, інновації, технологія, емульсія.
Annotation. The article analyzes the prospects for improving the
quality of cooked sausages with innovative solutions, the results of complex
technological characteristics of model sausage ground meat.
Key words: quality, safety, innovation, technology.
Григоренко
С.,Попова В.,Фефелов А., Боровиков Н. Применение магнитных полей для
повышения качества спирта
Лозова Т. Вплив
рецептурних інгредієнтів на поліпшення мінерального складу нових кексів
Анотація. Висвітлено результати дослідження мінерального складу складу
нових розроблених кексів з використанням натуральних добавок. Підтверджено
доцільність застосування нової сировини.
Ключові слова: мінеральний склад, біологічна цінність, натуральні добавки,
кекси, споживні властивості.
Abstract. In the article the results of research of mineral
composition of composition of the new developed cakes are resulted with the use
of natural additions. Expedience of application of new raw material is
confirmed.
Key words: mineral composition, biological value, natural additions, cakes,
consumer properties.
Шпачук Л.,
Осьмак Т. Як сироп змінює колір згущеного молока
Анотація. Досліджено вплив глюкозно-фруктозних сиропів на процес
меланоїдиноутворення у молоці згущеному вареному. Наведені дані, щодо зміни
забарвлення дослідних зразків за різних температур у процесі зберігання.
Ключові слова: молоко згущене варене (термічно оброблене), глюкозно-фруктозні
сиропи, вуглеводи, меланоїдиноутворення, кольоровість.
Abstract. On this article presents the results of the study the
influence of glucose-fructose syrups on the process of melanoidins in the
boiled condensed milk. The evidence about changes of color boiled condensed
milk prototypes at different temperatures during storage are present.
Key words: boiled condensed milk (heat treated), glucose-fructose
syrup, carbohydrates, melanoidins, color.
Мазуренко І.
Філіпова Л., Невесела О. Продукти функціонального призначення на
основі аква- та марікультури
Анотація. Обґрунтовано доцільність створення технології та
забезпечення виробництва білковмісних функціональних продуктів з використанням
аква- та марі культури для харчування населення різних вікових категорій, в
тому числі для дієтичного та дитячого харчування. Це найбільш економічно та
соціально ефективний спосіб забезпечення оптимального макро- і мікроелементного
балансу раціонів харчування і зниження ризику захворювань населення.
Ключові слова: аква- та марікультури, біологічна цінність, мінеральні
речовини, полікомпонентні рецептури, рибо-овочеві консерви, функціональні
продукти.
Abstract. It is important to develop technology and to provide the production
of functional products that contain protein using aqua- and maricultures for
feeding people of different age including products for dietary and infant nutrition.
It is the most economical and socially effective way to provide optimal macro-
and micro- element balance of nutrition rations and to decrease the risk of
sick rate of population
Key words: aqua- and maricultures, biological value, mineral
substances, polycomponent receipts, fish-vegetable canned
products, functional products.
Сухенко В. Підвищення
довговічності різальних інструментів м’ясоподрібнювальних
машин
Анотація. Зносостійкість м’ясорізальних інструментів безпосередньо
впливає на якість м'ясних виробів, а підвищення опору їх спрацюванню з
використанням захисних покриттів є ефективним засобом підвищення надійності м’ясоподрібнюючих
машин.
Ключові слова: м’ясо, переробка, подрібнення, різання, якість, інструмент,
зносостійкість, надійність.
Abstract. The wear resistance of cutting tools meat directly affects
the quality of meat products, and increase their wear resistance with the use
of protective coatings is an effective means of improving the reliability of
the meat grinding machine.
Key words: meat processing, grinding, cutting, quality, durability,
reliability.
Засєкін Д.,
Штонда О., Шаповал Є. Напівкопчені ковбаси на основі колагенвмісної
сировини
Богомолова
В.,Виннов А. Оценка органолептических показателей рыбных
фаршевых консервов с добавлением гидроколлоидов
Анотація. Досліджено органолептичні властивості рибних формованих фаршевих
консервів отриманих з застосуванням комплекса гідро колоїдів.
Ключові слова: камедь ксантана, камедь гуара, каррагенан, смак, колір, запах,
консистенція.
Abstract.
The sensory
properties of molded minced caning fish products obtained be hydrocolloids
complex application was investigated.
Key words: xanthan
gum, guar gum, сarrageenan, flavor, color, smell, texture.
ЯКІСТЬ
оцінка, рекомендації
Ящук Н. Для поліпшення
житнього борошна
Анотація. Досліджено вплив хлібопекарських поліпшувачів на якість житнього
хліба, випеченого з борошна різних режимів та термінів
зберігання.
Ключові слова: жито озиме, зерно, борошно, режими та терміни зберігання,
хлібопекарські поліпшувачі, хліб, якість.
Abstract. The influence of bread bakers improvers on quality rye bread
obtained from flour different regimes and periods of storage is
investigated.
Key words: winter rye, corn, flour,
regimes and periods of storage, bread bakers improvers, bread, quality.
Гунько С. ,
Завгородній В., Тринчук О. Як обробляти печериці для зберігання
Анотація. Досліджено вплив післязбиральної обробки грибів печериці
двоспорової діоксидом вуглецю на їх якість під час
зберігання. Встановлено, що найбільш ефективною є обробка 20 % СО2
протягом 12 год, яка сприяє збереженню якості грибів та збільшенню виходу
товарної продукції.
Ключові слова: печериця двоспорова, діоксид вуглецю, післязби-ральна
обробка, якість, тривалість зберігання.
Abstract. The effect of post harvest handling of champignon
mushrooms by carbon dioxide on their quality during storages was conducted. The
most effective treatment is 20% CO2 during 12 hours, which supply preserve the quality of mushrooms and
increase the yield of marketable products were established.
Key words:
champignon
mushrooms, carbon dioxide, post harvest handling, quality, storage life.
Скалецька
Л., Завадська О., Завгородній В. Виробництво овочів для дитячого та
дієтичного харчування
Анотація.Наведено вимоги до умов вирощування та якості основних видів овочевої продукції,
призначеної для дитячого та дієтичного харчування
Ключові слова: овочі, технологія вирощування, стандарт, якість, вимоги,
дитяче, дієтичне харчування.
Abstract.In this paper presented requirement to conditions of
growing and quality of vegetables which suitable to children’s
and dietary food.
Key words: Vegetables, technologies of
cultivation, standards, quality, requirement, children’s, dietary food.
|